Απόφαση σχετικά με την ψηφοφορία για το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης αναμένεται να λάβουν σήμερα οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων στην Πορτογαλία. Το πακέτο εκτιμάται ότι ενδέχεται να οδηγήσει στην πτώση της κυβέρνησης μειοψηφίας των σοσιαλιστών του Ζοζέ Σόκρατες.

Η αξιωματική αντιπολίτευση, οι Σοσιαλδημοκράτες (PSD) αρνούνται να στηρίξουν το νέο πακέτο μέτρων κι έχουν αρχίσει να μιλούν περί ενδεχόμενων νέων εκλογών, περιπλέκοντας την κρίση χρέους της χώρας και την προσπάθεια της κυβέρνησης Σόκρατες να αποφύγει την προσφυγή στον δανεισμό από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ).

Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να επικεντρωθεί στο πότε θα γίνει η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο για το νέο πακέτο και εκτιμάται ότι το πιθανότερο είναι να διεξαχθεί αύριο.

Η κυβέρνηση ήλπιζε να αποσπάσει στήριξη από την αντιπολίτευση πριν από την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Πέμπτη, όπου αναμένεται να επικυρωθεί οριστικά ο ενισχυμένος ΕΜΣ. Ωστόσο αναλυτές λένε ότι οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να στοιχηματίζουν στην αλλαγή κυβέρνησης.

Αναλυτές πάντως είχαν προεξοφλήσει την προσφυγή της Πορτογαλίας στο δανεισμό από την ΕΕ ή/και το ΔΝΤ, και λένε ότι η αλλαγή κυβέρνησης δεν θα έχει ουσιαστικές συνέπειες επ’ αυτού, καθώς και οι Σοσιαλδημοκράτες αναμένεται να συνεχίσουν τις πολιτικές λιτότητας.

Τα επιτόκια των πορτογαλικών ομολόγων σημειώνουν αλματώδη άνοδο. Το επιτόκιο για το 10ετές ομόλογο της χώρας έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο τα χρόνια που η Πορτογαλία βρίσκεται στην ευρωζώνη, το 7,8%. Σήμερα το επιτόκιο βρίσκεται στο 7,6% και το spread βρισκόταν στις 432 μονάδες βάσης.